23 березня 2020

Думаю, кожен з вас чув про шкоду транс-жирів, що ж, давайте розберемо, що ж з ними не так.
Транс-жири (вони ж гідрогенізовані жири) - єдиний нутрієнт, які медики та науковці визнають однозначно шкідливим. Одним з найнебезпечніших, є пальмова олія, яке додають практично в усі кондитерські вироби, включаючи торти і тістечка.
З транс-жирами пов'язують підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі ішемічної хвороби серця і інфарктів, а також раку, діабету, деменций, депресій і хвороб печінки.
Транс-жири знижують рівень «хорошого» холестерину, а «поганого» - підвищують. Такий дисбаланс порушує обмін ліпідів в печінці і сприяє розвитку жирової дистрофії. На щастя, сьогодні використання транс-жирів в напівфабрикатах скорочується - деякі виробники відмовляються від них з етичних міркувань. Ключове слово - «деякі», тому, перш ніж нести до каси коробку печива або пляшку соусу, варто уважно вивчити етикетку. І рідше їсти страви з фритюру: при високій температурі транс-жири утворюються навіть у звичайному рослинному маслі. Пара пончиків раз в місяць не зможуть істотно вплинути на обмін жирів, але, якщо є їх кожен день, проблеми зі здоров'ям гарантовані.
Де ще багато транс-жирів:
- • картопля фрі;
- • пончики та інші страви, приготовані у фритюрі;
- • готовий попкорн;
- • тістечка та торти, в складі яких маргарин, а не масло.