Шановні клієнти! 30.03 з технічних причин відділення на Оболонському проспекті не працюватиме! 
Будемо раді допомогти Вам в інших відділеннях зі знижкою за тимчасові незручності!

Грибок шкіри: симптоми і різновиди

Грибок шкіри: симптоми і різновиди

Грибок шкіри: симптоми і різновиди

Грибок (мікоз) шкіри – це група захворювань, які вражають грибковою інфекцією шкіру та її похідні (волосся та нігті).

Грибок поширений серед усіх вікових груп і може проявлятись на будь-яких ділянках тіла.

Мікроскопічні гриби – живі мікроорганізми, які широко поширені в навколишньому середовищі й в організмі людини (шкіра, слизова оболонка, рот, кишківник і статеві органи). У більшості випадків гриби співіснують в гармонії з місцевою бактеріальною флорою, перешкоджаючи її надмірному розмноженню. Але коли умови змінюються (підвищення температури і вологості, недостатня або надмірна гігієна), баланс порушується, і грибки переходять з розряду «умовно-патогенних» у «патогенні», в результаті чого вражають шкіру та її похідні.

Грибок шкіри: симптоми і різновиди
Існують різні форми мікозу шкіри в залежності від ураженої частини шкіри: гладка шкіра, шкірні складки, слизові оболонки, нігті та волосся.

Різнобарвний лишай (Pityriasis versicolor) - захворювання шкіри із групи кератомікозів. Збудниками різнокольорового лишая є дріжджі роду Malassezia.  Грибок часто вражає дітей і підлітків. Пітиріаз характеризується появою на тулубі, шиї і плечах плям рожевого кольору, світліших, ніж здорова шкіра. Ці плями добре помітні літом, тому що вони позбавлені меланіну. На дуже білій шкірі плями трохи темніші (рожеві або світло-коричневі), ніж нормальна шкіра. Різнобарвний лишай є доброякісним і не вважається заразним.

Мікоз «великих складок»
або пахова дерматофітія розташовується в складках паху, між сідницями, під пахвами, під грудьми у жінок.
Ознаки грибка шкіри в області складок включають:
•  рожеві плями у вигляді кільця з чіткими межами і незначним лущенням в районі складок;
•  симетричне розташування плям;
•  наявність набрякового валика по периферії;
•  утворення пухирів, мокнуття, ерозій і тріщин;
•  постійний свербіж, печіння, болючість.

У жінок дерматофітія складок зустрічається частіше під грудьми, у чоловіків – в області паху.


Грибок шкіри ніг, також відомий як «стопа атлета», є найбільш поширеною грибковою інфекцією у підлітків і дорослих, але значно рідше зустрічається у маленьких дітей. Захворювання викликається грибами-дерматофітами. Інфекція локалізується між пальцями і починається з 4-5 пальця ноги, може поширюватися на підошву або навіть задню частину стопи.

Захворювання часто супроводжується грибковою інфекцією нігтів (оніхомікоз), яку потрібно лікувати одночасно. «Стопа атлета» характеризується появою гіперемійованих ділянок між пальцями, на задній частині стопи, а також тріщинами в міжпальцевих проміжках. Ці ураження викликають сильний свербіж і болючі відчуття.
Грибок шкіри рук ідентичний грибковій інфекції стоп, але зустрічається рідше і стосується, головним чином, професій, для яких потрібно часто використовувати гумові рукавички.

Кандидоз – інфекційне захворювання шкіри, слизових оболонок і внутрішніх органів, що викликається грибками роду Candida.
Мікоз вражає слизові оболонки рота, стравоходу і піхви, а також язик і внутрішню частину щік. Захворювання поширене у всіх вікових групах, але частіше вражає дітей або осіб, які пройшли курс лікування антибіотиками, проста назва таких симптомів - "молочниця". Кандидоз проявляється молочними білими плямами на язиці, всередині щік, на яснах і піднебінні, а також болючими тріщинами в кутиках рота.
На шкірі грибок проявляє себе висипаннями у вигляді везикул з ерозійними ділянками малинового кольору і болісним свербіжем.

Шляхи зараження грибком шкіри

На цей час відомо, що існує генетична сприйнятливість до хронічних або рецидивуючих форм. Люди з цукровим діабетом або імунодефіцитними станами більш схильні до зараження грибком. Також прийом деяких лікарських препаратів може спровокувати грибкові захворювання, наприклад антибіотики, кортикостероїди. 

Слід пам'ятати, що під час вагітності та перших місяців життя шкіра дуже вразлива до мікозів. Основними факторами навколишнього середовища, що сприяють розвитку грибкових інфекцій шкіри, є вологе тепло і надмірне потовиділення, носіння закритого взуття з ненатуральних матеріалів, або часте використання гумових рукавичок.

Безумовно, потрібно бути гранично обережними при прямому контакті з потенційно інфікованими поверхнями або предметами, а саме: підлога спортивних залів, душові кабінки або басейни, килими в готелях, дерев'яні стійки, сауни. У цьому випадку ризик зараження грибком є досить високим.

Грибок на шкірі: лабораторна діагностика

Діагноз ставиться лікарем-дерматологом на підставі:

1) огляду пацієнта:

  • - наявності клінічних проявів;
  • - обстеження ураженої ділянки під люмінесцентною лампою Вуда, при цьому характерне жовте або буре світіння;
  • - проби з йодом;

2) результатів лабораторної діагностики:

  • - мікроскопічного дослідження: виявлення збудника в зішкрібку шкіри під світловим і люмінесцентним мікроскопом. Люмінесцентна мікроскопія виключає артефакти, і відповідно хибно-позитивні результати;
  • - культурального дослідження (посів): виявлення виду збудника і підбору ефективного протигрибкового засобу лікування.

У нашій лабораторії «ІМД» Ви можете пройти аналіз на грибок шкіри для підтвердження діагнозу.

Грибок шкіри: лікування та профілактика
Профілактика грибка шкіри, в першу чергу, включає дотримання особистої гігієни, особливо при відвідуванні басейнів, саун і лазень: взувайте гумові шльопанці, не користуйтеся чужими рушниками і т.д.
Важливо також підвищувати захисні властивості організму і вчасно лікувати хронічні захворювання.

Лікування грибка шкіри залежить від виду збудника і поширеності процесу. У легких випадках застосовуються зовнішні антимікотичні засоби у вигляді крему, спрея або мазі. При неефективності зовнішньої терапії призначають антимікотики системної дії у вигляді таблеток (ітраконазол, тербінафін, флуконазол, ін.).

Переглядів: 153691




Читайте також

Час відбору та прийому БМ - кров, сеча, кал
11 вересня 2019 Час відбору та прийому БМ - кров, сеча, кал

Відділення медичного сервісу Понеділок - п'ятниця Субота Неділя Головне відділення, ст.м. Житомирська,пр-т Перемоги, 119-121 корпус 5 з 7:30 до 13..

Читати далі
Чим загрожує відсутність лікування грибка нігтів
15 січня 2021 Чим загрожує відсутність лікування грибка нігтів

Іноді мізерні прояви оніхомікозу, надія на самолікування і страх перед лікарями змушують пацієнтів довгі роки ігнорувати грибкову інфекцію нігтів. Однак, крім ризиків для здоров'я оточуючих, відсутніс..

Читати далі
ПЛР-тестування на коронавірус  Covid-19
14 серпня 2020 ПЛР-тестування на коронавірус Covid-19

Лабораторія IMD проводить дослідження на виявлення РНК коронавируса COVID-19 (SARS-CoV-2).ПЛР-аналіз на РНК - є «золотим стандартом» діагностики коронавирусной інфекції. Метод досить складний, але доз..

Читати далі
Розгорнутий аналіз крові. Референтні значення
17 січня 2017 Розгорнутий аналіз крові. Референтні значення

Референтні значення Лейкоцити (WBC) Вік Рівень лейкоцитів, 109/л Діти Новонароджені 8,5-24,5 ..

Читати далі
Як стрес впливає на стан наших нігтів
15 лютого 2021 Як стрес впливає на стан наших нігтів

Сучасне життя повне стресу: емоційного, фізичного і психічного. Якщо раніше людина відчувала активний стрес - напруга, яку він міг перенаправити, то сьогодні ми частіше стикаємося з пасивним. У сучасн..

Читати далі
Грибкове ураження нігтів. Як запідозрити
15 червня 2020 Грибкове ураження нігтів. Як запідозрити

Оніхомікоз або грибкове ураження нігтів часто стає неприємним сюрпризом для пацієнта.Дуже часто люди не знають де і коли вони підхопили цей грибок. Вони можуть лише підозрювати, що зустрілися з ним в ..

Читати далі
Вороги на обличчя: «грибкове акне»
16 липня 2021 Вороги на обличчя: «грибкове акне»

Malassezia furfur - це коменсальні дріжджові грибки, що мешкають на здоровій шкірі практично у всіх людей. При наявності певних факторів ризику, таких як пригнічення імунітету або прийом антибіотиків,..

Читати далі
Дефіцит вітаміну D та часті застуди
27 лютого 2020 Дефіцит вітаміну D та часті застуди

Якщо ви помітили, що стали хворіти набагато частіше, найімовірніше вашому організму не вистачає вітаміну D. Одна з її найважливіших функцій стимуляція вироблення кателіцідінов (молекул, мають протимік..

Читати далі
Транс-жири. Прихована небезпека
23 березня 2020 Транс-жири. Прихована небезпека

Думаю, кожен з вас чув про шкоду транс-жирів, що ж, давайте розберемо, що ж з ними не так. Транс-жири (вони ж гідрогенізовані жири) - єдиний нутрієнт, які медики та науковці визнають однозначно шкі..

Читати далі
Чорна цвіль - бомба уповільненої дії
31 січня 2020 Чорна цвіль - бомба уповільненої дії

Ми всі прагнемо облаштувати наше житло якомога більше затишно, але часом не звертаємо увагу на дрібниці, які завдають величезної шкоди здоров'ю. Йдеться про чорної цвілі, - цей вид грибів зустрічаєть..

Читати далі
Внутрішньолікарняна інфекція, що це і як її контролювати
24 вересня 2015 Внутрішньолікарняна інфекція, що це і як її контролювати

За визначенням ВООЗ, внутрішньолікарняна інфекція (ВЛІ), або нозокоміальна інфекція — будь-яке клінічно виражене захворювання мікробного походження, що виникло у хворого під час його лікування або обс..

Читати далі
Імуноглобуліни до коронавірусу (IgG, IgM, IgA )
14 серпня 2020 Імуноглобуліни до коронавірусу (IgG, IgM, IgA )

Лабораторія IMD пропонує перевірити наявність антитіл до COVID-19 методом імуноферментного аналізу (ІФА/ELISA).⠀1.Антітела IgМ до коронавірусу SARS-CoV-2IgМ - перша лінія оборони при будь-якому і..

Читати далі