Перелік лабораторних досліджень
Перелік лабораторних досліджень

Класичний бактеріологічний метод

 Класичний бактеріологічний метод – детальний опис

Бактеріологічний (культуральний) метод дослідження полягає у виявленні умовно патогенних та патогенних мікроорганізмів та визначенні їх чутливості до антибіотиків. Процес виявлення мікроорганізмів складається із наступних етапів:

  1. Посів матеріалу на поживні середовища
  2. Виділення чистих культур мікроорганізмів
  3. Ідентифікація мікроорганізмів
  4. Визначення чутливості до антибіотиків, антимікотиків

    Перший та другий етапи бактеріологічного дослідження однакові  для класичного та  автоматичного бактеріологічного методів.

Перший етап.

Біологічний матеріал висівають на поживні середовища. Для кожного виду біологічного матеріалу використовується певний набір поживних середовищ. 
Це пов’язано із тим, що у різних видах біологічного матеріалу знаходяться різні види мікроорганізмів і необхідно щоб виросли максимально всі.
Використовуються поживні середовища  bioMérieux (Франція): кров’яний агар, шоколадний агар та інші. 
Ці поживні середовища дозволяють виділити максимальну кількість мікроорганізмів.

Посів роблять таким чином щоб отримати окремі ізольовані колонії.

Посіви поміщають у термостат, як правило, на 24 год при 370С. Деякі посіви інкубують при 280С, а деякі протягом 48 год. Посіви для виявлення грибів роду Candida  до 5 діб, міцеліальних грибів – до 30 діб.

Другий етап.

Переглядають посіви на поживних середовищах. За зовнішнім видом колоній (розмір, колір, форма), певними швидкими тестами та мікроскопією визначають можливий рід мікроорганізмів. Обрані колоній відсівають на універсальні поживні середовища для накопичення чистої культури мікроорганізмів.

Третій етап.

В залежності від роду мікроорганізму проводять його ідентифікацію (визначення біохімічних та антигенних властивостей) за допомого набору субстратів та сироваток. Субстратами є вуглеводи, амінокислоти та інші складні сполуки. За результатами встановлюють рід та вид мікроорганізму.

Для встановлення виду деяких мікроорганізмів може знадобитись серологічна ідентифікація.

Четвертий етап.

Визначення чутливості до антибіотиків проводиться із урахуванням результатів ідентифікації мікроорганізму та виду біологічного матеріалу.

При використанні класичного бактеріологічного методу, визначення чутливості до антибіотиків відбувається диско-дифузійним методом. Цей метод базується на вивченні зон затримки росту мікроорганізму навколо паперового диску, який просочений антибіотиком. В залежності від зон затримки росту визначають стійкі, помірно-стійкі та чутливі    мікроорганізми до того чи іншого антибіотика. Даний метод є найпоширенішим для вивчення чутливості.

Важливо відмітити, що згідно із рекомендаціями міжнародних організацій, які займаються удосконаленням існуючих методик та розробкою нових (EUCAST – Європейський комітет із визначення чутливості до антибіотиків, CLSI – Інститу із клінічних лабораторних стандартів), чутливість до деяких антибіотиків НЕ МОЖНА визначати диско-дифузійним методом, оскільки не визначені критерії оцінки отриманих результатів.

Це стосується:

  1. Колістин - кишкова паличка, клебсієла та інші ентробактерії, синьогнійна паличка, ацинетобактер
  2. Бета-лактами (пеніциліни, цефалоспорини, карбапенеми), глікопептиди (ванкоміцин, тейкопланін), даптоміцин, фосфоміцин – стафілококи
  3. Даптоміцин – стрептококи груп А, В, С та G,
  4. Меропенем – пневмококи при менінгітах
  5. Бета-лактами (пеніциліни, цефалоспорини, карбапенеми) – пневмококи

Крім того існують мікроорганізми, чутливість яких до антибіотиків взагалі не можна визначати диско-дифузійним методом: Neisseria gonorrhoea, Neisseria meningitidis, всі анаеробні мікроорганізми, Helicobacter pylori, Aspergilus spp. та інші міцеліальні гриби.

Детальніше про переваги мікробіологічний досліджень проведені в медичній лабораторії  "Інститут мікробіологічних досліджень", а також правилах, які потрібно знати при лікуванні  читайте в матеріалі тут

 

Інформацію про автоматичний мікробіологічний метод читайте тут

  Відгуків: 0
Ваше Ім’я:


Ваш відгук: Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Оцінка: Погано           Добре

Введіть код, вказаний на зображенні: