Шановні клієнти! 30.03 з технічних причин відділення на Оболонському проспекті не працюватиме! 
Будемо раді допомогти Вам в інших відділеннях зі знижкою за тимчасові незручності!

Класичний бактеріологічний метод

Класичний бактеріологічний метод

Класичний бактеріологічний метод

Бактеріологічний (культуральний) метод дослідження полягає у виявленні патогенних мікроорганізмів і визначенні їх чутливості до антибіотиків. Процес виявлення мікроорганізмів складається з декількох етапів:

  1. 1. Посів матеріалу на поживні середовища.
  2. 2. Отримання чистих культур мікроорганізмів.
  3. 3. Ідентифікація мікроорганізмів.
  4. 4. Визначення чутливості до антибіотиків, антімікотіков.

Перший і другий етапи бактеріологічного дослідження однакові і для класичного, і для автоматичного бактеріологічних методів.

Перший етап

Біологічний матеріал висівають на живильні середовища. Для кожного виду біологічного матеріалу використовується певний набір. Це пов'язано з тим, що в різних видах біологічного матеріалу знаходяться різні види мікроорганізмів і необхідно, щоб виросли максимально усі. Використовуються поживні середовища загального призначення - на них зростає переважна більшість мікроорганізмів - кров'яний агар, шоколадний агар; диференціальні середовища - дозволяють відрізняти різні види мікроорганізмів - середовище Ендо для ентеробактерій, селективні середовища - ростуть тільки окремі види бактерій - ентерококагар для виявлення ентерококів, манітол-сольовий агар для виявлення стафілококів.

Посів роблять таким чином, щоб отримати окремі ізольовані колонії.

Посіви поміщають в термостат, як правило, на 24 год при 37С. Деякі посіви інкубують при 28С, а деякі протягом 48 годин. Посіви для виявлення грибів роду Candida до 5 діб, міцеліальних грибів - до 30 діб.

Другий етап.

Переглядають посіви на поживних середовищах. За зовнішнім виглядом колоній (розмір, колір, форма), певними швидкими тестами і мікроскопією визначають можливий вид мікроорганізмів і їх значення в конкретному випадку. Вибрані колонії відсівають на універсальні поживні середовища для накопичення чистої культури мікроорганізмів. У разі зростання колоній тільки одного виду можна проводити ідентифікацію і визначення чутливості без етапу накопичення чистої культури.

Третій етап.

Залежно від виду мікроорганізму проводять його ідентифікацію (визначення біохімічних і антигенних властивостей) за допомогою фіксованого набору субстратів і сироваток. Субстратами є вуглеводи, амінокислоти та інші складні сполуки. За результатами встановлюють рід і вид мікроорганізму.

Для встановлення виду деяких мікроорганізмів може знадобитися серологічна ідентифікація.

Всі середовища для ідентифікації та визначення чутливості до антибіотиків готуються і стерилізуються окремо. Така процедура дуже трудомістка, тобто вимагає багато ручної праці і часу, додаткового обладнання. Таким чином у даного методу низький рівень стандартизації.

Для ідентифікації деяких вимогливих клінічно значущих видів мікроорганізмів необхідні складні і дорогі субстрати, які в рутинній практиці важко готувати і використовувати. Через це спектр мікроорганізмів, які можна було б ідентифікувати, звужується в порівнянні з можливостями автоматичного аналізатора.

Четвертий етап.

Визначення чутливості до антибіотиків проводиться з урахуванням результатів ідентифікації та виду біологічного матеріалу.

При використанні класичного бактеріологічного методу, визначення чутливості до антибіотиків відбувається диско-дифузійним методом. Цей метод базується на вивченні зон затримки росту мікроорганізму навкруги паперового диска, який просочений антибіотиком. Залежно від зон затримки росту визначають стійкі, помірно-стійкі та чутливі штами мікроорганізмів до того чи іншого антибіотика. Даний метод є найбільш поширеним для вивчення чутливості, а також дешевим і простим у виконанні. Однак він також погано піддається стандартизації, оскільки вимагає багато ручної праці.

Крім того, відповідно до рекомендацій міжнародних організацій, які займаються вдосконаленням існуючих методик і розробкою нових (EUCAST - Європейський комітет з визначення чутливості до антибіотиків, CLSI - Інститут клінічних лабораторних стандартів), чутливість до деяких антибіотиків МОЖНА визначати диско-дифузійним методом, оскільки не визначені критерії оцінки отриманих результатів.

Це стосується:

  • 1. колістином - кишкова паличка, клебсієла і інші ентробактеріі, синьогнійна паличка, ацинетобактер,
  • 2. бета-лактами (пеніциліни, цефалоспорини, карбапенеми), глікопептиди (ванкоміцин, тейкопланін), даптоміцином, фосфоміцин - стафілококи,
  • 3. даптоміцином - стрептококи груп А, В, С і G,
  • 4. меропенем - пневмококи при менінгітах
  • 5. бета-лактами (пеніциліни, цефалоспорини, карбапенеми) - пневмококи.

Крім того існують мікроорганізми, чутливість яких до антибіотиків взагалі не можна визначати диско-дифузійним методом: Neisseria gonorrhoea, Neisseria meningitidis, все анаеробні мікроорганізми, Helicobacter pylori, Candida spp., Aspergilus spp. та інші міцеліальні гриби.

В даний час проведення мікробіологічних досліджень є важливою і актуальною діяльністю в біології та медицині, так як вони дозволяють з високим ступенем точності і достовірності підтвердити або спростувати факт присутності в організмі людини збудників інфекційних захворювань. Класичний бактеріологічний метод дослідження вирішує завдання виділення чистої культури збудника з його подальшою ідентифікацією. Завдяки мікробіологічних методів дослідження можна встановити збудників тих чи інших інфекційних захворювань і підібрати раціональне лікування цього захворювання.

Переваги автоматичного методу

- Швидкість отримання результату. Результат наших досліджень є максимально швидким. Вже на 3 добу Ви отримуєте назву мікроорганізму, який був виявлений в досліджуваному зразку, а також його чутливість до антибіотиків. (!) Термін досліджень в автоматичному методі продовжений до 5 діб за рахунок тривалого росту грибів роду Candida.

- Точність. Автоматичний аналізатор дає можливість швидко і дуже точно визначити який саме з 400 мікроорганізмів є в біоматеріалу.

- Великий спектр антибіотиків до яких визначається чутливість дозволяє лікарю призначити найбільш раціональну антибіотикотерапію з урахуванням характеру захворювання та особливостей пацієнта. До того ж визначення чутливості таким методом є максимально швидким і точним у порівнянні з класичним.

Важливо! В результаті мікробіологічного дослідження проведеного автоматичним методом антибіотикочутливість видається з показником МІК * (мінімальна інгібуюча концентрація)

Переглядів: 54673




Читайте також

Чим загрожує відсутність лікування грибка нігтів
15 січня 2021 Чим загрожує відсутність лікування грибка нігтів

Іноді мізерні прояви оніхомікозу, надія на самолікування і страх перед лікарями змушують пацієнтів довгі роки ігнорувати грибкову інфекцію нігтів. Однак, крім ризиків для здоров'я оточуючих, відсутніс..

Читати далі
Грибкові ураження волосся. Що потрібно знати
08 квітня 2021 Грибкові ураження волосся. Що потрібно знати

Тріхомікоз або грибкове ураження волосся, за даними ВООЗ, виявляють у 20% населення. Останні роки відзначається збільшення частоти многовогнищевих, атипових і ускладнених форм тріхомікозов у ​​доросли..

Читати далі
Ліпідний профіль. Що це і навіщо робити?
31 січня 2020 Ліпідний профіль. Що це і навіщо робити?

Комплексне дослідження, що визначає рівень ліпідів (жирів) різних фракцій крові, називають ліпідограму або ліпідним профілем. Рівень холестерину в крові є важливим показником здоров'я. Холестерин п..

Читати далі
Що робити "совам", щоб краще себе почувати вранці
19 червня 2019 Що робити "совам", щоб краще себе почувати вранці

Графік людей, які пізно лягають спати і пізно прокидаються, часто не відповідає загальноприйнятій робочій нормі. І тоді ці люди стають не зовсім працездатними. А все через те, що їх біологічний годинн..

Читати далі
Насичені жири. Шкода чи користь?
23 березня 2020 Насичені жири. Шкода чи користь?

Навколо них завжди точаться запеклі суперечки. Жири поряд з білками і вуглеводами становлять незамінну частину нашого харчування. Але, не всі жири однаково корисні, а бувають і ті, які можуть виклик..

Читати далі
Круглий стіл для пульмонологів, реаніматологів та анестезіологів
12 квітня 2019 Круглий стіл для пульмонологів, реаніматологів та анестезіологів

09 квітня 2019 р. в IMD пройшов круглий стіл для пульмонологів, реаніматологів та анестезіологів в парк- готелі «Голосієво» відбувся круглий стіл «Позагоспітальні та госпітальні пневмонії. Ді..

Читати далі
Фототерапія в лікуванні грибкових захворювань
16 липня 2021 Фототерапія в лікуванні грибкових захворювань

Грибкові ураження шкіри, нігтів і волосся в теплу пору року не рідкість. В основному вони обумовлені дерматофітами - видами грибів, які харчуються кератином. Саме вони є причиною різнобарвного і стриг..

Читати далі
Імуноглобуліни до коронавірусу (IgG, IgM, IgA )
14 серпня 2020 Імуноглобуліни до коронавірусу (IgG, IgM, IgA )

Лабораторія IMD пропонує перевірити наявність антитіл до COVID-19 методом імуноферментного аналізу (ІФА/ELISA).⠀1.Антітела IgМ до коронавірусу SARS-CoV-2IgМ - перша лінія оборони при будь-якому і..

Читати далі
Виявити наявність антитіл IgM та IgG до Covid-19 за 4 години
14 серпня 2020 Виявити наявність антитіл IgM та IgG до Covid-19 за 4 години

Нові можливості від лабораторії IMD - швидке виявлення антитіл IgM та IgG до Covid-19 на основі імунофлюоресцентного аналізу тест-системи виробництва bioMérieux (Франція).Дослідження проводиться в пов..

Читати далі
Як вибрати безпечний засіб для зняття лаку?
31 січня 2020 Як вибрати безпечний засіб для зняття лаку?

Основне завдання будь-якого засобу для видалення лаку з нігтів - розм'якшення і повне розчинення лаку. З цією функцією добре справляється ацетон, але ... Він агресивно впливає на нігтьову пластину, п..

Читати далі
Застосування грибків в косметичної індустрії
13 січня 2021 Застосування грибків в косметичної індустрії

Плодові тіла деяких диких і культивованих грибів містять лікарські сполуки, які використовуються в традиційній медицині і космецевтики. Існує безліч потенційно корисних продуктів на основі грибів, які..

Читати далі
Щитовидна залоза. Незрозумілий набір ваги
27 лютого 2020 Щитовидна залоза. Незрозумілий набір ваги

«Товстію з повітря», «пашу на тренуваннях, а стрілка вагів - на місці». Якщо ці думки вас долають, то варто звернути увагу на роботу своєї щитовидної залози, як ніяк, це її відповідальність - регулюва..

Читати далі